Till startsidan
GUNNAR WALL – författare, journalist, debattör

SkandalerSkandalerSkandaler

Världens största politiska skandaler

Vi vet ju alla hur det kan vara i politiken: att den prydliga ytan ibland kan dölja en mindre snygg verklighet. Men det hindrar inte att vi blir förfärade och omskakade varje gång en stor politisk skandal rullas upp. Så illa trodde vi inte att det var!

I den här boken berättar jag om den kanske största skandalen i modern tid, Watergateaffären, som tvingade USA:s president Richard Nixon att avgå. Det visade sig att han var spindeln i nätet i en hel härva av inbrott, avlyssning av politiska motståndare och fula tricks av alla tänkbara slag. Han löpte risk att hamna i fängelse men blev benådad av sin efterträdare, Gerald Ford.

Här presenteras också hur det svenska hovet låg bakom att en restaurangägare, Kurt Haijby, först sattes in på mentalsjukhus och sedan deporterades till Hitlertyskland - för att han inte skulle gå ut och hävda offentligt att han haft en kärleksaffär med kung Gustaf V.

Vi får dessutom bekanta oss med Frankrikes president Giscard d'Estaing som förtjust tog emot en förmögenhet i elfenben och diamanter av sin gode vän, den afrikanske diktatorn kejsar Bokassa.

Mera? Ja, bland annat de häpnadsväckande detaljerna i den stora spioneri- och sexskandalen som tvingade den brittiske arméministern Profumo att avgå i början av 60-talet.


Sagt om boken

"Kronjuvelen är förstås alla politiska skandalers moder - Watergate - som grundligen avhandlas på ett sätt som gör att jag för första gången tycker mig kunna få en gedigen överblick av detta ohyggligt komplicerade moras. Det gäller också övriga kapitel, såsom Profumo-affären och Iran-Contras-bisarrerierna. Och så de svenska skandalerna: IB, Haijby och Ebbe Carlsson. Rafflande läsning för den som i svaga stunder litar på makten. Månne Gunnar Wall redan nu göra stolpar till en reviderad, uppdaterad och FRAmtida utgåva."

Jonas Thente i Dagens Nyheter 24.9.08


Nästa bok


Startsidan • Om mina böcker • Om mig själv • Kontakta mig • Aktuellt • Blogg • TexterEnglish English