Till startsidan
GUNNAR WALL – författare, journalist, debattör

 

11 september11 september11 september11 september11 september

11 september

och andra terrordåd genom historien

Det började som en vanlig solig tisdagsmorgon på USA:s östkust. Men under några timmar förvandlades vardagen till ett inferno för många tusen människor.

11 september blev ett datum som kom att förknippas med tidernas mest sensationella terrordåd. Då hette det att världen aldrig kommer att bli sig lik igen. Nu har tio år gått. Vissa delar av mardrömmen har vi börjat glömma. Andra inslag i det som hände fick vi inte veta något om då. Följderna - de blodiga krigen i Afghanistan och Irak - lever vi fortfarande med.

I den här boken möter läsaren de människor som befann sig mitt i händelseförloppet: passagerarna på de kapade planen, människorna i de brinnande tornen, flygledare och räddningspersonal. Men också kaparna själva och beslutsfattarna i Vita huset. Minut för minut följer vi det sensationella och tragiska dramat som också innehåller berättelser om stort personligt mod, handlingskraft och uppfinningsrikedom i dödens omedelbara närhet.

Men hade allt detta behövt hända?

President Bush och andra höga amerikanska makthavare förmedlade snabbt ett budskap till världen: attacken var fullständigt oväntad, ett illdåd som var omöjligt att förutse.

Och visst fanns det omständigheter som tycktes peka på att det var så - inte minst faktumet att de plan som nådde sina mål aldrig besvärades av amerikanskt jaktflyg. Kaparna lyckades helt enligt ritningarna genomföra sina attacker mot World Trade Center och Pentagon utan att möta minsta militära motstånd - och det i ett land som i årtionden varit rustat för att blixtsnabbt slå tillbaka ett överraskande kärnvapenangrepp från Sovjetunionen.

Det pekar ju onekligen på att terrordådet kom som en blixt från klar himmel.

Men märkligt nog var det snarast tvärtom.. Lägger man samman pusslet i efterhand framträder nämligen en skakande sanning mycket tydligt: attentatet var väntat och de högsta ansvariga i amerikansk politik var väl informerade både om att det fanns en hotbild och hur den såg ut.

Under de sista veckorna före attacken kom i själva verket en störtflod av tydliga varningar till Washington. Ändå kunde kaparna i princip ostört fortsätta sin dödliga planering.

Hur ska man förstå detta?

Det finns flera samverkande förklaringar och de presenteras i den här boken. Bland annat handlade det om den känsliga och komplicerade relationen mellan al-Qaida och Washington. Konflikten var nog så verklig, men den var hoptråcklad med ett gammalt samarbete mellan de två parterna som inletts mer än tjugo år tidigare.

Med i bilden fanns också de täta banden mellan USA:s ledande politiker och kungahuset i Saudiarabien - en regim som var direkt beroende av ett bräckligt inofficiellt samförstånd med Usama bin Ladin.

Och i botten fanns faktumet att Vita huset varken före eller efter 11 september såg al-Qaida som ett bekymmer av större betydelse. Det fanns annat som ansågs vara mycket värre: de inbyggda problemen i den amerikanska ekonomin, de sinande oljeresurserna, konkurrensen från övriga ekonomiska maktblock - och det amerikanska folkets ovilja att gå ut i krig för att försvara marknader och militära positioner.

Vad betydde detta? Makabert nog innebar det att bin Ladins framgångsrika attack inte bara var en blodig fjäder i hatten för honom själv. Den kom samtidigt att bli högst användbar för kretsen av politiker runt George W Bush.

Berättelsen om 11 september är nutidshistoria när den är som mest fängslande och angelägen.

Bokens avslutande kapitel tar upp exempel på terror genom tiderna.

Nästa bok


Startsidan • Om mina böcker • Om mig själv • Kontakta mig • Aktuellt • Blogg • TexterEnglish English