Till startsidan
GUNNAR WALL – författare, journalist, debattör

RymningarRymningar

Historiens främsta rymningar

Den som följer tidningarnas nyhetsflöde inser att väldigt mycket av det som händer i världen handlar om att människor låser in varandra - ibland av skäl vi kan sympatisera med. Ibland av skäl som gör oss upprörda.

Oavsett varför en människa blir fänglad finns nästan alltid driften att ta sig ut. "Ge mig friheten eller ge mig döden!", sa en gång Patrick Henry, en av ledarna för den amerikanska självständighetskampen mot England. Citatet har blivit berömt, inte så mycket för att det formulerar en politisk filosofi som för att det uttrycker en naturkraft.

I den här boken rymmer olika sorters människor från olika sorters inspärrningar: Napoleon smiter från Elba där han placerats sedan han störtats från kejsartronen. Lars-Inge Svartenbrandt och hans medfångar rymmer från Kumlabunkern. En grupp judiska fångar gör en desperat utbrytning från det nazistiska dödslägret Sobibor. Här berättas också om de mer eller mindre lyckade försöken att rymma från Alcatraz och Djävulsön. Och här avslöjas några av mästerrymmaren Houdinis mest fantastiska knep, de som gjorde honom världsberömd.


Sagt om boken

"Det är en välskriven sammanställning, berättad i lätt kåserande stil trots den i många fall sorgliga bakgrunden... Och det är inget romantiskt skimmer. De sex avsnitten är mycket olika i händelseförlopp, vilket är ett stort plus... Det är underhållande och stundom tänkvärt, och mycket lättläst."

DAST Magazine


Nästa bok


Startsidan • Om mina böcker • Om mig själv • Kontakta mig • Aktuellt • Blogg • TexterEnglish English