Till startsidan
GUNNAR WALL – författare, journalist, debattör

 

Rättsskandalen Olof Palme

Rättsskandalen Olof Palme

Rättsskandalen Olof Palme

Rättsskandalen Olof Palme

Rättsskandalen Olof Palme

Rättsskandalen Olof Palme

Rättsskandalen Olof Palme

Palmeutredningen, världens största mordutredning, avslutades med en rättsskandal. Den avlidne Stig Engström utpekades för mordet. Han fick inte ens en försvarare.

Det är känt att bevisningen mot Stig Engström var häpnadsväcknade svag.

Men mindre känt är att åklagaren Krister Petersson och Palmegruppen nästan in i det sista hade utrett tecknen på en mordkomplott. Och deras främsta hypotes vara att det var krafter inom det hemliga svenska Stay Behind-nätverket som låg bakom mordet.

Men så plötsligt släppte de den hypotesen.

Det fick bli Stig Engström.

I den här boken tar jag oss tillbaka till mordkvällens Sveavägen och presenterar en rad tidigare okända och dramatiska uppgifter. Och framför allt visar jag två saker.

Utredarna valde fel - Stig Engström var sannolikt helt oskyldig.

Och det finns fortfarande skäl att ställa de oroande frågorna om en mordkomplott, de som Krister Peterssons utredare valde att släppa.

Boken bygger på omfattande studier av det material som blivit offentligt sedan utredningen lagts ner och på många intervjuer med personer som på olika sätt haft anknytning till fallet.

Den redovisar åtskilliga skakande detaljer kring vad som hände på och kring Sveavägen under mordkvällen. Och den tar upp häpnadsväckande exempel på hur tidigare utredare dolt eller slarvat bort viktiga spaningsuppslag, sådant som först nu kommit fram.

Slutligen går boken igenom en rad uppseendeväckande utredningsåtgärder som Petersson och hans medarbetare ägnade sig åt – åtgärder som inte redovisades av Petersson vid den avslutande presskonferensen.

Boken är 639 sidor och försedd med illustrationer.


Sagt om boken

"Utan överdrift kan sägas att Gunnar Walls nya bok Rättsskandalen Olof Palme är ett värdefullt bidrag till att sanningen om mordet på Sveriges statsminister trots allt ska kunna uppdagas.

Och Wall pekar också ut varifrån demokratin hotas och hans bok är därför även ett bidrag till försvaret av demokratin.

Förhoppningsvis kommer hans bok att läsas av många. Förhoppningsvis också av många inom det parti som Olof Palme var ordförande för, sådana som inte definitivt bestämt sig för att lägga mordet “bakom sig”.

Nättidningen eFolket


”Boken är mycket välskriven, detaljerad och spännande. /…/ För den som vill fördjupa sig i mordet på Olof Palme är denna bok ett mycket bra val.”

Annette Sjöberg, BTJ (tidigare Bibliotekstjänst)


”Wall menar att det är en rättsskandal utan like att namnge en person och sedan lägga ned utredningen och därmed för framtiden peka ut en gärningsman utan normal rättslig praxis. Walls bok skulle ha kunnat sluta här. Rättsskandalen är bevisad! Men att vinna ett mål på billiga poäng är inte Walls mission. Författaren vill gå djupare än så. Han vill försöka förstå varför den sista Palmeutredningen under ledning av Petersson gick ut med dessa plattityder när arkiven enligt Wall, visar att utredningen jobbat flera år med att undersöka en större verklighet, bland annat en möjlig konspiration av Stay Behind-typ. /.../

Ja, det är sådana fakta som Gunnar Wall med sedvanlig noggrannet gräver fram. Han drar inte dessa fakta längre än vad han för stunden kan. Han far aldrig ut i spekulationer, han håller sig till det som redovisas i dokument, intervjuer och är iakttagbart. På så sätt lämnar Wall ett råmaterial till den samtida läsaren och ett lättåtkomligt och anrikat arkiv för efterkommande forskare som vill veta vad som egentligen hände den där blåsiga och kalla februarinatten 1986 i Sveriges huvudstad."

Leif Strandberg, nättidningen Lindelöf.nu


 

Mer om boken på nätet

Otto Ekevi intervjuar Gunnar Wall på Youtubekanalen Otto's Insight.

Tobias Henricsson intervjuar Gunnar Wall i podden Palmemordet.


Nästa bok


Startsidan • Om mina böcker • Om mig själv • Kontakta mig • Aktuellt • Blogg • TexterEnglish English