Till startsidan
GUNNAR WALL – författare, journalist, debattör

MordgåtorMordgåtorMordgåtor

Historiens största mordgåtor

Vi människor är motsägelsefulla. Det finns saker som vi avskyr och är rädda för om de skulle dyka upp i vår närhet. Men att läsa om dem kan vara märkligt lockande.

De flesta av oss fascineras till exempel av otäcka brott. Särskilt, kanske, om man inte vet vem som var gärningsmannen.

Mordet på "Svarta Dahlian" är ett sådant fall. Det har fängslat människor ända sedan det hände, i januari 1947. "Svarta Dahlian" var smeknamnet på en ung kvinna, Elizabeth Short, som sökt sig till Hollywood för att bli berömd. Hennes kropp hittades i två delar, avkapad vid midjan på en obebyggd tomt i Los Angeles. En stor polisutredning drogs igång. Men fallet är fortfarande olöst.

Ibland kan man egentligen bara gissa att det begåtts ett mord, helt enkelt därför att en person försvunnit under mystiska omständigheter och inte återfunnits. Så var det med den amerikanske fackföreningsledaren Jimmy Hoffa, känd för sina kontakter med maffian. Vilda spekulationer avlöste snart varandra. Hade han kanske blivit mald till köttfärs och utspridd i ett alligatorträsk? Eller låg han inbakad i cement i en nybyggd fotbollsstadion? Det enda vi säkert vet är att Hoffa förblev borta och att han hade fiender som var glada över det.

I andra fall vet att man någon verkligen dött - och under dramatiska omständigheter. Men är det ett brott eller en olycka som ligger bakom? Sällan har frågan varit så laddad som när Dag Hammarskjöld, FN:s generalsekreterare avled i en mystisk flygkrasch i september 1961 i dåvarande Nordrhodesia, dagens Zambia.

"Historiens största mordgåtor" är den andra boken i serien om dramatiska händelser ur verkligheten som publicerats av Semics förlag med start 2002. I likhet med den första boken (om konspirationer) är denna skriven av flera författare. Men den här gången har jag skrivit det allra mesta. Seriens övriga volumer är jag ensam författare till.

"Historiens största mordgåtor" har också kommit ut i Månpocket.


Nästa bok


Startsidan • Om mina böcker • Om mig själv • Kontakta mig • Aktuellt • Blogg • TexterEnglish English