Till startsidan
GUNNAR WALL – författare, journalist, debattör

Maktens mörka korridorer

Maktens mörka korridorer

Maktens mörka korridorer

Maktens mörka korridorer

Maktens mörka korridorer

Maktens mörka korridorer

Maktens mörka korridorer

Maktens mörka korridorer


En kriminalroman.

Här följer ett kort avsnitt ur bokens inledande kapitel. Händelserna utspelas i Frankfurt en regnig aprilkväll. Vi befinner oss i ett avskilt rum på en elegant restaurang. Ett inte alldeles nyktert sällskap välklädda herrar har just ätit färdigt. Centralfiguren vid bordet har tagit till orda och börjat sammanfatta vad sällskapet kommit överens om tidigare under dagen - om hur de ska få ut större vinster på det kapital de kontrollerar, vinster som blivit allt svårare att uppnå men som de anser sig ha rätt till.

- - -

Buchholz fortsätter utan minsta brådska, väl medveten om att han har publiken i sitt grepp:

”Vi vet alla att större delen av de människor som befolkar vår världsdel består av svaga element som låter sig roas av öl, teve, sport och enklare spel om pengar. En del av dem duger inte mycket till ens under de mest gynnsamma omständigheter, på sin höjd kan de reproducera sig.”

Nu är det tillåtet att skratta och de flesta utnyttjar tillfället men tystnar när talaren åter tar till orda.

”Andra behöver disciplineras och sättas i hårt arbete för att det ska komma något gott ur dem. Vad vi har sett under ett antal årtionden, alltför många, är att i demokratins namn har den svaga och viljelösa majoriteten tillåtits sätta upp villkoren för hur samhället ska skötas.”

Medan Buchholz säger det här sista höjer han gradvis rösten och lägger till lite skärpa för att påminna om det farliga och frånstötande i den verklighet han beskriver. Så fortsätter han, åter tyst, nästan viskande men mycket långsamt och tydligt:

”Vad som krävs är att den verkliga eliten, den som kan uträtta något, får det utrymme den är värd.”

- - -

Så långt utdraget. Snart förflyttar vi oss till Stockholm där Malin Berggren, en ung kvinna med ett trasigt personligt liv, jobbar som vikarie på finansdepartementet. En fredagseftermiddag snubblar hon över ett märkligt meddelande och kan inte låta bli att försöka få veta vad det handlar om.

Livet hade varit enklare för henne om hon låtit bli. Och mindre farligt.

Till en början tycker hon mest att hennes efterforskningar är en spännande lek om än av lite tveksamt slag. Men plötsligt mördas en av finansministerns nära medarbetare och hon inser att hon själv kan bli nästa offer.

Malin söker hjälp på alla håll, men får ingen. Polisen tror inte ens att det är ett mord. Slutligen vänder hon sig till en mystisk säkerhetskonsult, Peter Svartsjöö.

"Maktens mörka korridorer" handlar om ett Sverige i 2010-talets Europa där trådarna alltför ofta löper samman mellan statliga makthavare, mäktiga affärsmän och rena gangsters. Romanen handlar om våra gemensamma tillgångar - och vad som kan hända med dem utan att vi förstår hur det går till. Men det är också en berättelse om personlig besatthet - av pengar, makt och sex.

Boken utspelas i Stockholm och i andra europeiska storstäder. Till sist går händelserna mot en brutal kulmen på en herrgård i Västmanland - och i kulvertarna under regeringskvarteren.

 


Sagt om boken

"Som kriminalroman är Maktens mörka korridorer tämligen vällyckad. Intrigen är fängslande och engagerande, karaktärerna fascinerande (och åtminstone delvis originella) och Walls språkbehandling är bättre än den man vanligen möter i svensk kriminallitteratur. "

Magnus Nilsson, BTJ (tidigare Bibliotekstjänst)

"När nu Wall har bestämt sig för att skriva en kriminalroman är mina förväntningar höga. Upptakten – eller rättare sagt det kapitel som börjar på sid 39 och slutar på sid 59 – är också lysande. ... Möjligen är det så att Walls intresse för stora bedrägerier här spelar honom ett spratt. Eftersom vi som läsare i princip vet vad det hela går ut på, återstår det ju ingen fråga för oss att ställa. ... Allvarligt Gunnar Wall, du har en riktigt bra idé. Men hur har du förvaltat den?"

Stig Larsson, Aftonbladet

 


 

Nästa bok

 


Startsidan • Om mina böcker • Om mig själv • Kontakta mig • Aktuellt • Blogg • TexterEnglish English