Till startsidan
GUNNAR WALL – författare, journalist, debattör

Maffia

Maffia

Maffia

Maffia - från Capones Chicago till dagens Sverige

”Jag måste medge att Napoleon var världens störste gangster. Men jag kunde ha lärt honom ett knep eller två.”

Så sa Al Capone, brottets okrönte kung i 1920-talets Chicago. Han pekade på
något viktigt: att de ligor som ofta beskrivs som laglösa egentligen imiterar de erkända härskarna över nationer. De stiftar sina egna lagar och konkurrerar med staten om vems ord som ska gälla.Ibland råder öppet krig, ibland sluter de kriminella grupperna hemliga överenskommelser med polis, politiker och domstolar.

Organiserad brottslighet har funnits länge.I den här boken berättar jag om indiska rövarband, karibiska pirater, maffian på Sicilien och männen med maskingevär i 20-talets USA.

Men den handlar också om den verklighet vi nu lever i. Dagens ligor är ofta internationella, och verksamheterna kan gälla nästan vad som helst: droger, vapen, bilar, tvångsarbetskraft … Omfattningen är okänd, men det handlar om värden för många miljarder dollar som omsätts varje år. Och inte helt överraskande är denna maffiabrottslighet nära sammanflätad med världsekonomins stora elefanter. Internationella storbanker är djupt inblandade i den gigantiska penningtvätt som vår tids kriminella organisationer dagligen ägnar sig åt.

Boken avslutas med en genomgång av den organiserade brottsligheten i Sverige under de senaste årtiondena: här möter vi ”juggemaffian” och mc-gängen. Och här får vi en dramatisk inblick i de våldsamma händelser i Södertälje som ledde fram till den stora gangsterrättegången som inleddes hösten 2011.


Sagt om boken

"Gunnar Walls bok skiljer sig från mängden – om man bortser från den sensationssökande titeln förstås. Framförallt är innehållet betydligt mer faktaorienterat och rent stilistiskt är det inte skrivit på det typiska kvällstidningsmanéret där enda målet är att sälja några extra lösnummer... Gunnar Wall gör en bra sammanfattning där han ger ett historiskt och kulturellt perspektiv på den organiserade brottslighetens utveckling,"

Kriminal- och rättsmagasinet Para§raf

 


Nästa bok


Startsidan • Om mina böcker • Om mig själv • Kontakta mig • Aktuellt • Blogg • TexterEnglish English