Till startsidan
GUNNAR WALL – författare, journalist, debattör

Konspirationer

Konspirationer

Konspirationer

Konspirationer

Konspirationer

Konspirationer

Blev president John F. Kennedy mördad av en ensam, förvirrad figur - eller låg det en komplott från mäktiga krafter bakom dådet? Det chockartade dramat utspelades för 50 år sedan, men frågorna finns kvar.

Ordet "konspirationer" kan föra tankarna till människor som tror att utomjordingar styr världen, att människan aldrig varit på månen eller att förintelsen aldrig ägt rum. Men historien - och vår nutid - är fylld av riktiga konspirationer i bemärkelsen sammansvärjningar, mörkläggningar och ljugande från myndigheter och stora företag.

Den här boken går igenom Kennedymordet i ljuset av de senaste rönen. Den tar också upp de många oroande tecknen på att det fanns en komplott bakom mordet på Olof Palme.

Vi får även träffa människor som utan sin vetskap utsatts för hemliga militära experiment med LSD. Sanningen har kommit fram först årtionden efter händelserna. Och vi får läsa om en noga iscensatt mörkläggning på kejserlig nivå av två ytterst känsliga dödsfall i det sena 1800-talets Österrike.

Här presenteras också häpnadsväckande inblickar i maktspelet och hemligheterna bakom Watergateskandalen. Och vi får hårdfakta om skeendet kring terrordådet den 11 september 2001 som på allvar ställer frågan om vad Vita huset kände till i förväg - och vilka möjligheter man haft att stoppa attacken om man verkligen önskat.

Slutsatsen är oundviklig: alla konspirationsteorier är förvisso inte sanna. Men oftare än vi spontant kan föreställa oss ägnar sig olika grupper av makthavare åt att medvetet lägga ut dimridåer. Det kan vara sorgligt lätt att bli förd bakom ljuset. Och givande att med nyktert omdöme försöka ta reda på sanningen.

Som jag skriver i boken känner sig många journalister och etablerade tyckare lite olustiga när de konfronteras med frågeställningar som berör möjliga konspirationer bland myndigheter i den del av världen där de själva befinner sig. Det är mänskligt och förståeligt. Vem vill riskera att stämplas som överdrivet svag för konspirationsteorier?

Jag har därför varit inställd på att få mina smällar på fingrarna om jag skulle slarva med faktakontroll eller dra överdrivna slutsatser i konspiratorisk riktning utifrån mitt ibland rätt kontroversiella material. Några sådana missar tycks jag inte ha gjort. Ett par av recensenterna skruvar visserligen på sig och markerar att boken är tråkig liksom att de själva inte är särskilt intresserade av konspirationer, men några fel eller allmänna tokigheter har de uppenbarligen inte hittat.

Det känns inte så pjåkigt när man skrivit en bok om ett ämne av det här slaget.


Sagt om boken

"Det finns något oerhört tråkigt över en rimlig konspirationsteoretiker... Jag lär mig en en hel del nytt under resans gång, men resultatet känns, trots bokens omfång på 550 sidor, en smula duttigt. Vilket inte är så märkligt sett till att varje kapitel tycks vara en nedbantad version av någon av författarens tidigare böcker... Bokens målgrupp tycks vara just 'den rimlige konspirationsteoretikern' som givetvis inte tror på hemliga sällskap, om de inte är hemliga sällskap med kopplingar till Vita huset förstås. Ingen liten målgrupp alls i och för sig. "

Johannes Klenell, Aftonbladet

"Boken Konspirationer är en genomgång av historiska och nutida konspirationer, och den känns liksom komplett. Man har i alla fall ingen stark längtan att veta mer om konspirationer när man är färdigläst. Konspirationer är en i huvudsak avdramatiserad researchresa från Gustav Vasa till 11 september, skriven med stor noggrannhet men inte så mycket vighet."

Johannes Nesser, Journalisten

"Konspirationer är funderingsstoff för seriösa analytiker, men framför allt en vara som kan säljas om och om igen till den läsande allmänheten. Gunnar Walls Konspirationer placerar sig i den ambitiösa ändan av skalan... Det fartfyllda greppet är bokens trumf. Wall bevisar - knappast som den siste - att stora legender som initierat öppna frågor alltid kommer att generera nya svar."

Ragnhild Artimo, Forum för Ekonomi och Teknik


Nästa bok


Startsidan • Om mina böcker • Om mig själv • Kontakta mig • Aktuellt • Blogg • TexterEnglish English