Till startsidan
GUNNAR WALL – författare, journalist, debattör

hpep2

hpep2

hpep2

hpep2

Huvudet på en påle


Vi lever i en värld där vi är vana vid vackra ord, som demokrati och mänskliga rättigheter. Och vi har lärt oss att styrande politiker i de flesta stater gärna vill ge intryck av de står för sådana principer.

Men verkligheten är alltför ofta helt annorlunda.

Viktiga politiska beslut fattas bakom stängda dörrar. Krig startas med lögner. Medborgare som avslöjar känsliga sanningar straffas brutalt – vare sig straffet ryms i lagböckerna eller ej.

Bildligt talat – och vid enstaka tillfällen bokstavligt – sätts huvuden upp på pålar för att inge respekt för de styrande.

Den här boken tar upp hur metoder vi brukar förknippa med diktaturer används av regeringar som vi är vana att betrakta som demokratiska. Och i dagens värld sker det på många sätt i stigande och mycket oroande utsträckning. Ofta sker denna urholkning av demokratin med hemliga organ som verkar i det fördolda – och vid behov med våldsamma metoder.

Och syftet? Ytterst handlar det om att kontrollera medborgarna så att de sluter upp bakom den rådande makten.

I boken diskuterar jag vad som händer med ett samhälle när desinformation och skrämseltaktik tar över. Jag tittar på hotelserna, lögnerna och de hatiska påståendena som bar fram Donald Trump – och jämför med vad som förekommit under tidigare amerikanska presidenter, fast inte lika öppet.

Som en grotesk illustration till detta berättar jag om Vita husets intima och komplicerade förhållande till Rafael Trujillo, diktator i Dominikanska Republiken i över trettio år. Trujillo var en kuslig desport, och hans styre kantades av mord på motståndare. Samtidigt existerade officiellt alla demokratiska rättigheter i full skala under hela den tid han satt vid makten. Och han var en väl sedd gäst i Washington nästan ända till slutet då USA:s makthavare kom fram till att han blivit för obekväm och beslutade sig för att göra sig av med honom...

Jag berättar också om något annat som glömts eller sopats undan sedan länge: de väldokumenterade och långt gående planerna på en fascistisk militärkupp i USA på 30-talet, planer som hade sin förankring bland toppfigurer i de amerikanska storföretagen..

I avsnittet om Sverige går jag än en gång tillbaka till Palmemordet – och sätter in det mest centrala vittnesmålet, Lisbeth Palmes, i ett sammanhang som ger nya, fördjupade och dramatiska perspektiv på den olösta mordgåtan.

Sagt om boken

"Kring flera dramatiska politiska händelser och kända personers död, t.ex. Palme, Hammarskjöld och Kennedy, kvarstår misstankarna att de officiella utredningarna döljer/mörklägger mäktiga, högt uppsatta aktörer även i demokratiska stater. Gunnar Wall är frilansjournalist och sedan lång tid inriktad på frågor om statliga konspirationer, hemlig underrättelseverksamhet m.m. /.../ Den andra delen ägnas åt en mycket noggrann och välinformerad genomgång av Palmeutredningen och de många frågetecknen kring den. Framställningen, som präglas av stor förmåga att lyfta oklarheter i de officiella förklaringarna, är medryckande, ofta spännande, och har ett stort antal referenser."

Anders Weidung, BTJ-häftet

(BTJ som tidigare hette Bibliotekstjänst erbjuder bland annat inköpsvägledning till bibliotek och andra institutioner)

 


 

Nästa bok

 


Startsidan • Om mina böcker • Om mig själv • Kontakta mig • Aktuellt • Blogg • TexterEnglish English