Till startsidan
GUNNAR WALL – författare, journalist, debattör

Så här går det till (ibland...)

Här är mina böcker om samhället - och om människors

drömmar, bekymmer och vilda chansningar

Hur fungerar världen egentligen? Och varför gör vi människor som vi gör? Alltför ofta är vi tanklösa, fega och skurkaktiga. Och så ibland, nästan utan förvarning, är det tvärtom och vi beter oss storsint, modigt och snillrikt. Det händer till och med att vi i en och samma stund kan vara kloka och förvirrade, medkännande och lömska...

Det finns i allmänhet inga enkla förklaringar till varför vi beter oss som vi gör. Som författare gillar jag att försöka gå på djupet av det mänskliga genom de enskilda exemplen.

Det där kan man skildra på två sätt.

Det ena sättet är genom facklitteratur - som verkligen inte ska behöva vara tråkig bara för att den handlar om verkligheten. Tvärtom, som jag ser det. I mina fackböcker berättar jag om skojare och drömmare, om genier och galningar. Och om vanliga människor som hamnar i ovanliga situationer. Och allt är sant, eller så nära sanningen jag kunnat komma.

Det andra sättet är genom skönlitteratur - där författaren alltså har läsarens tillstånd att låta fantasin spela. Men för att skönlitteratur ska fungera måste det finnas tydliga band till den verklighet som faktiskt finns omkring oss. Visst är det tillåtet att fabulera - ja, det ingår i själva uppdraget kan man säga. Samtidigt någonstans är ändå målet - förutom att läsaren ska få en stunds underhållning - att den värld vi lever i ska framstå lite tydligare, lite klarare.

Så tycker jag i alla fall. Och den bok jag publicerade hösten 2014 är inte facklitteratur. Det är en kriminalroman, "Maktens mörka korridorer". Den handlar om människor i dagens Sverige. Om starka känslor och iskalla intriger. Och om ond, bråd död. Och allt är påhittat.

Men ändå, tror jag, sant i en djupare mening.

Hösten 2015 var det dags för en fackbok igen, "Konspiration Olof Palme - mordet, politikern och hans tysta fiender". Det var min tredje bok som ägnas åt Palmemordet. Den här gången gick jag ett steg längre än i mina tidigare böcker och skisserade vad jag anser vara det mest sannolika händelseförloppet och var jag tror man kan hitta de ansvariga för mordet.

Och i augusti 2017 har jag nu kommit med ännu en faktabok "Huvudet på en påle - om statlig mörkläggning och terror i demokratier". Första halvan av boken tar utifrån en rad exempel, en del aktuella och andra historiska, upp frågan om hur mycket demokrati det egentligen finns i de stater som vanligen framstår som de mest demokratiska i världen. Andra halvan av boken ägnar jag, utifrån det perspektivet, åt Palmemordet igen. Och nu sätter jag fokus på de många frågetecknen kring Lisbeth Palmes vittnesmål.

Klicka på omslagen nedan och läs mer om mina böcker - både om deckaren och om facklitteraturen.

 

Huvudet på en påle

Huvudet på en påle

Semic 2017

 

Konspiration Olof Palme

Konspiration Olof Palme

Semic 2015

 

Maktens mörka korridorer

Maktens mörka korridorer

Semic 2014

 

Konspirationer

Konspirationer

Semic 2013

 

Maffia

Maffia

Semic 2012

 

11 september

11 september

Semic 2011

Mordgåtan Olof Palme

Mordgåtan Olof Palme

Semic 2010

rymn

Historiens främsta rymningar

Semic 2009

skand

Världens största politiska skandaler

Semic 2008

spion

Historiens största spioner

Semic 2007

fiasko

Världens största fiaskon

Semic 2006

bedrag

Tidernas största bedrägerier

Semic 2005

mord

Historiens största mordgåtor

Semic 2004 (medförfattare)

konsp

Världens största konspirationer

Semic 2002 (medförfattare)

----Mörkläggn 1_Mörkläggn 2

----Mörkläggning - statsmakten och Palmemordet

  • ----(Två delar) Bokförlaget Kärret 1997

Startsidan Om mig själv • Kontakta mig • Aktuellt • Blogg • TexterEnglish English