Till startsidan
GUNNAR WALL – författare, journalist, debattör

BedrägerierBedrägerierBedrägerierBedrägerier

Tidernas största bedrägerier

Ljugande och fiffel kan vi stöta på dagligen i vår vardag. Men den här boken handlar inte om sådant. Här tittar vi i stället högre upp på skalan, på det storslagna, fantastiska, uppfinningsrika bedrägeriet.

Som när direktörerna i det amerikanska storföretaget Enron fick miljardförluster att se ut som miljardvinster.

Eller när en siciliansk skojare på 1700-talet som kallade sig greve Cagliostro lyckades lura i högt uppsatta personer runt om i Europa att han var tusentals år gammal och hade magiska krafter.

Om den väloljade bedragaren som sålde Eiffeltornet - två gånger. Och om skojaren som imponerade på internationella historiker genom att plocka fram ett sextiotal av Hitlers dagböcker - fast han egentligen skrivit dem själv, långt efter diktatorns död.

Men också om den fattige tyske skomakaren som tog kommandot över en hel stad med hjälp av en gammal uniform.

En av lärdomarna är att skickliga bedragare inte ser ut som skurkar. De ser ut som vem som helst. Eller snarare verkar de lite mer respektabla.

En annan lärdom är att skickliga skojare ofta vädjar till sina offers mindre moraliska sidor för att få dem på kroken. Så om man inte vill bli lurad kan man ju alltid testa att vara schysst och hederlig själv. Det är ingen hundraprocentig garanti, men det kan räcka en bit...

"Tidernas största bedrägerier" har också kommit ut i Månpocket.


Sagt om boken

"En spännande bok. Och nyttig. Det är aldrig fel att påminnas om hur bedräglig tillvaron är och hur man själv kan halka dit på det ena eller andra sättet."

Skånska Dagbladet


"Lättläst och spännande, garanterat en perfekt julläsning."

Smålands-Tidningen


"Tidernas största bedrägerier är en sådan där underbar bok som är både lättsamt underhållande och kunskapsberikande på samma gång."

E-tidskriften Boksoffan


Nästa bok

 


Startsidan • Om mina böcker • Om mig själv • Kontakta mig • Aktuellt • Blogg • TexterEnglish English