Till startsidan
GUNNAR WALL – författare, journalist, debattör

Andra världskriget och myten om det goda kriget

Andra världskriget och myten om det goda kriget

Andra världskriget och myten om det goda kriget

Andra världskriget och myten om det goda kriget

Andra världskriget och myten om det goda kriget

Det här är en bok om andra världskriget. Men den handlar inte om stridsvagnsslag eller om ubåtskrig. Det finns många andra böcker om sådant.

I stället tar den här boken en titt på den väsentliga frågan: Vad fanns det för mening med att omkring 85 miljoner människor dog, de flesta civila? Fanns det över huvud taget en mening? Vad handlade alltihop om?

Andra världskriget var inte riktigt det krig vi tror att det var – en storslagen kamp för demokratin och inte minst för judarnas rätt att överleva.

Nazismens oerhörda brott mot mänskligheten är väldokumenterade, men det var inte för att stoppa dessa illdåd som andra regimer tog till vapen. Kriget var i stället en brutal stormaktsuppgörelse om vilka som skulle styra världen.

Winston Churchill och Adolf Hitler presenteras ofta som representanter för den goda och den onda sidan i denna gigantiska urladdning av våld. Men de var, skrämmande nog, avsevärt mer lika varann i sin syn på världen än vi har lärt oss att tro.

Hitler hade alltid beundrat Storbritannien, v ärldens vid den tiden mest framgångsrika kolonialmakt. Och Churchill hade egentligen inte så mycket emot Hitler så länge denne inte hotade brittiska intressen. För Churchill handlade det om att bevara det egna imperiet – till vilket pris som helst. Inklusive en svältkatastrof som tilläts ta miljoner människors liv i Indien. Och Hitlers herrefolksdröm var att skapa ett lika mäktigt tyskt imperium genom kolonisering och folkmord österut.

I denna dröm ingick också myten om den rena ariska nationen och de fasansfulla konsekvenserna det fick för judarna inte bara i Tyskland. Men under kriget var det inte någon av de stora mäktiga aktörerna som brydde sig särskilt mycket om judarnas öde.

I den här boken skildras inte bara det faktiska kriget utan också den kusliga vägen dit: Abessinienkriget, spanska inbördeskriget, Hitlertysklands övertagande av Österrike, Münchenöverenskommelsen och Molotov-Ribbentrop-pakten. Men också om hur andra världskriget egentligen börjat i Asien med Japans invasion av Kina redan innan det var krig i Europa.

Dessutom berättar jag om en central men nästan okänd händelse i kriget absoluta slutfas. Om Winston Churchill hade fått sin vilja fram skulle amerikanerna och britterna, tillsammans med den besegrade tyska armén, ha attackerat Sovjetunionen och startat ett tredje världskrig sommaren 1945.

Det här är, tror jag, en angelägen bok inte minst för vår tid.

 

Nästa bok

 


Startsidan • Om mina böcker • Om mig själv • Kontakta mig • Aktuellt • Blogg • TexterEnglish English