Till startsidan
GUNNAR WALL – författare, journalist, debattör

Mörkläggning

Huvudet på en påle

Poddar

Mörkläggning

Huvudet på en påle

Poddar

Mörkläggning

Huvudet på en påle

Poddar

 

Mörkläggning slutsåld, Palmemordet stort i media igen

Nu är min första Palmebok, Mörkläggning, slut på förlaget.

Mörkläggning är ett omfattande alster på nästan tusen sidor och består av två tjocka volymer. Boken brukar räknas som ett standardverk om utredningen och det är förstås viktigt att den är tillgänglig. Jag återkommer till frågan om framtida återutgivning.

Tills vidare gäller att enstaka exemplar kan finnas kvar hos återförsäljare. Annars är det bibliotek och försäljare av begagnade böcker som gäller. För det senare alternativet, kolla till exempel på Antikvariat.net och Bokbörsen.

De två volymerna har sålts tillsammans, men det har hänt att köpare bara fått med sig den ena. Den som saknar enbart del 2 kan maila förlaget och beställa den för 100:- plus porto, några få exemplar av andra delen finns nämligen kvar. Förlagets mailadress är: 46karret@gmail.com

* * *

I samband med den senaste årsdagen av Palmemordet nu i februari 2018 blev den olösta mordgåtan ovanligt uppmärksammad och det av flera skäl.

• Dels presenterade Sveriges Television och dess samhällsredaktion Uppdrag Granskning en dokumentärserie med namnet Fallet Christer Pettersson. Serien gav flera exempel på hur högst diskutabla metoder använts i Palmeutredningen för att få missbrukaren från Rotebro fälld för mordet.

• Och dels berättade Palmeåklagaren Krister Petersson när han intervjuades i Veckans Brott att han inte trodde att det var Christer Pettersson som var Palmes mördare.

Jag hade inte medverkat i arbetet med Uppdrag Gransknings serie. Men det som kom fram låg tydligt i linje med sådant jag hittat tidigare och presenterat i mina böcker om Palmemordet. Jag kommenterade de nya uppgifterna i en del nyhetsinslag om avslöjandena i samband med årsdagen. Till att börja med i TV-sändningen från Aftonbladet Morgon den 21 februari.

Senare samma dag intervjuades jag kring samma tema i Sveriges Radios Studio Ett.

Och den 27 februari medverkade jag i SVT:s Morgonstudion.tillsammans med Uppdrag Gransknings Bo-Göran Bodin.

TV-journalisten Lars Borgnäs och jag publicerade också två debattartiklar i Svenska Dagbladet där vi framförde att det nu behövs en ny kommission som granskar den Palmeutredning som varit, inklusive de tecken som finns på rena manipulationer av bevismaterial som nu kommit fram. En sådan kommission måste ha befogenheter att höra personer under ed, framhöll vi. Och centralt är att den granskar vilka spaningsuppslag som valdes bort till förmån för den ensidiga satsningen på Christer Pettersson.

Sök sanningen - Sverige ska inte likna en bananrepublik

Palmeutredningen måste synas av en kommission

* * *

I augusti 2017 kom min nya bok Huvudet på en påle - om statlig mörkläggning och terror i demokratier. Andra halvan av den handlar om Palmeutredningen och särskilt om Lisbeth Palmes roll. Den är särskilt aktuell idag när förundersökningsledaren, Krister Petersson, offentligt uttryckt att han inte tror att det var Pettersson som sköt Olof Palme.

Därmed underkänner han ju mycket tydligt det utpekande från Lisbeth Palme som ledde till en fällande tingsrättsdom mot missbrukaren från Rotebro, ett utpekande som Lisbeth Palme stått fast vid i alla år trots att Pettersson friades i hovrätten och trots alla nya omständigheter som kommit fram och som pekar i andra riktningar.

Det är känt att Lisbeth Palme inte vill svara på frågor kring detta utpekande. Men vad som ofta glöms bort är att hon också var mycket motvillig när det gällde att delta i processen mot Pettersson - det framgick redan innan det väcktes åtal mot honom och blev än mer tydligt under rättegången. Hon satte upp en rad unika villkor för att medverka. När inte dessa villkor godkändes i förhör kom hon helst enkelt inte till rätte. Och när hon väl infann sig i rättssalen - sedan hon fått igenom nästan alla sina krav - vägrade hon ändå delvis att svara på de frågor hon fick.

I boken går jag in på vad som kan vara förklaringen till allt detta. Jag redovisar en mängd omständigheter som pekar på att hon manövrerats in i en omöjlig position och att det sannolikt skedde redan de närmaste timmarna efter mordet. Vad hon ställdes inför av personer i ansvarsställning som hon litade på var att vissa saker som hon berättat för dem skulle stanna där, de skulle undanhållas för poliser i lägre ställning och för allmänheten. Det fungerade de första åren. men när hon kallades till rättssalen ställdes allt på sin spets.

* * *

Tidigare under sommaren -17 var jag gäst hos musikern Dogge Doggelito (eller Douglas Léon som han egentligen heter). Tillsammans med Jörgen Gustafsson driver han podden OAndraSidan. Under 2017 tog de bland annat upp Palmemordet. Och jag medverkade i ett 80 minuters inslag i ämnet. Här.

Jag har medverkat i andra poddar. En är Dan Hörnings ambitiösa podd Palmemordet. Under 2016 berättade jag om bajonettdådet, det dråp som Christer Pettersson begick 1970. Och i ett par avsnitt lite senare under det året diskuterade jag det s k mötesscenariot - alltså vittnesuppgifterna som pekar på att Palme hade ett kort samtal med sin mördare och att han kanske lockats till mordplatsen. Här och här.

Och i två avsnitt pratade jag om Palmemordet i Fritte Fritzsons populärvetenskapliga podd Allt du velat veta. Här och här.

En pood med inriktning på litteratur, Bokbanditerna, har intervjuat mig om mitt skrivande om Palmeutredningen. Här.

Den 28 februari 2017, alltså på 31-årsdagen av Palmemordet, medverkade jag i SVT:s Veckans Brott och presenterade mötesscenariot i ett samtal med Camilla Kvartoft och Leif GW Persson. Programmet ligger när detta skrivs inte längre på SVT Play men kanske dyker upp där, på Öppet Arkiv eller någon annanstans.

Däremot går det fortfarande alldeles utmärkt att titta på ett inslag i Aftonbladets webb-TV från samma dag där jag kommenterar Palmeutredningen och bland annat diskuterar med Gert Fylking. Här.

 

 


Startsidan • Om mina böcker • Om mig själv • Kontakta mig • Blogg • TexterEnglish English